#268. Nemúgyvanaz adás

Hanghiba, takonykór, PSD2-utánlövés, Mate 30 egymilliárd dollárral és a Huawei okostévé, Bluetooth a szexjátékban, Firefox üzleti modell, repülős B-filmek, pingvin-alapú mechanikus tükör, Pocket Casts, Bütyök szerelme és a fizetős HVG.

A hét verse Varró Dánieltől a Náthás angol költő című, amit a Túl a Maszat hegyen című kötetben találhattok meg. Vagy a költő Facebookján.

Bit tegyen egy angol bárd ha
gyötri őt az angol nátha
hátra dincsen bás tehát
iddom kell egy forró bézes bézes gyógyteát
bert a dátha well well well
csak dem búlik el el el

Aztán szóba került, hogy az e-Kréta nevű nem túl kényelmes iskolai appnak van alternatívája. Igaz, leginkább Androidra. Ennek a neve pedig vicces módon e-Szivacs.

Helyeigazítás

A PSD2 elindult itthon, csak épp nem nagyon vannak még az openbankingre épülő szolgáltatások. Illetve, amikről tudnánk beszélni, azok még a zárt API-s korszakban készültek, és már akkor is megénekeltük őket. (Pl. autokassza, autokata, Koin-integráció) Ráadásul az sem teljesen tiszta, hogy melyik bank melyik 3D-Secure szabványverzióról beszél. Elvben a 2.0-s konform a PSD2-vel, de ez sem ennyire egyszerű. Mindenesetre ehhez kell még egy PIN-kód majd egyszer.

A szám, amit mindig olyan nehéz kiguglizni

Hüvelyk Máté

Bemutatta az új csúcstelefonját a Huawei, ami azzal emelkedik ki a mezőből, hogy nincsenek rajta Google szolgáltatások. Eldumáltunk arról, hogy egy csúcstelefontól kevés-e ez, illetve, hogy nem annyira egyszerű felrakni a Gmail.appot, mint az ember gondolná. Ráadásul a telefonra nem feltétlenül lesz Instagram, Messenger vagy Waze sem. A vége az a tanulság, hogy a telefon önmagában egy eszköz, az appjaink - vagy azoknak a hiánya - teszi valamivé.

A fenti "fícsörön" túl a Huawei Mate 30-ban van egy világbajnok kamerakomplexum, amihez mérhető talán csak a Hubble űrtávcsőben van, amiről meg közismert, hogy az anyukáját egyszer látták a sikátorban egy kémműholddal. Szóval a Huawei tud 7680 kép per másodperces lassított felvételt készíteni 720p-s felbontásban, meg 12 óra hosszú 4K-s timelapse felvételt. És amúgy a fotózásban sem utolsó a telefon. Kérdés, hogy ez elég-e ahhoz, hogy bárki megvegye a 799 dolláros áron induló Google-mentes telefont.

A Huawei piacra dob egy Vision nevű tévét is, ami Ferencnek tetszik. Kelt inkább egy WebOS-es LG-t nézne meg.

Itt még beszélgettünk egy kicsit arról, hogy miért van Firefox és honnan van pénzük, de aztán átcsúsztunk a sokkal fontosabb témába, a vacak katonás filmekbe.

Vacak katonás filmek

A mi ajánlatunk, figyelem, egyik sem jó:

Hullagyártó harckocsi
Kék villám
Tűzmadár akció
Rés a pajzson

És a végén

Beszéltünk még szupercuki mozgó szoborról, amit Daniel Rozin készített, és ami trollfigurákat, fakockákat és minden egyéb értelmetlen dolgokat használ pixelként.

Aztán arról is, hogy a kedvenc podkaszt lejátszónk, a Pocket Casts ingyenessé vált, még ha magára is haragított néhány régi felhasználót.

A briteknél pedig díjat kaphat a biciklis nem elütős kukásautó.

14 thoughts on “#268. Nemúgyvanaz adás

 1. moli

  “ki hasznal internet explorert?” Azok az irodaban dolgozok, akinek nincs adminisztratori jogosultsaguk a gepukhoz, peldaul minden egyes kozep- es nagyvallalatnal, ami talan az osszes irodai dolgozo fele-negyede? Ezeken a helyeken a rendszergazdak lustak/butak ceges policyba rakni egy chrome telepitest, igy aki ceges felhasznalasra ir szoftvert, az vagy tamogatja az edge-et plusz csomo munkaorabol, vagy lemond a piac ezen szeleterol (vagy megprobalja ugy jatszani a lapjait a targyalason, hogy megalazza a rendszergazdakat, akik szegyenbol feltelepitenek minden gepre egy chromeot). Hobbi websiteoknal hal istennek jobb a helyzet, mint regen, mert van mobilnet, ezert mar tenyleg csak ceges szoftvernel szamit az edge, mashol nem. A safari-tamogatas sokkal fontosabb lett, mert:

  @Ferenc: “nem hasznalok safarit” De igen, csak azt hasznalsz, mivel a kocsog apple nem enged mas enginet az iosre, ezert a chrome csupan egy safari skin. A safari meg sajnos le van maradva 1-3 evvel a szabvanyokkal, ezert itt is fontos kerdes, hogy hagyod-e kiesni a latogatok 15%-at, vagy pedig lemondasz egy csomo modern megoldasrol.

  1. Hopp, elveszett a tegnapi válaszom, hüje számítógépek! Szóval: köszi, moli, mindkét megjegyzés nagyon eltalált, a multis Explorer-használat nem jutott eszembe, pedig tényleg - egyébként effektíve tudsz nagy cégekről, ahol még ma is ez a helyzet? én azt hittem volna, ez pár évvel ezelőtti állapot -, a Safari motor pedig megdöbbentett, ez igazán érdekes téma, utána is fogok olvasni. Akkor jól gondolom-e, hogy Chrome-ot vagy Firefoxot használni iOS-en egyrészt azért érdemes, mert átjönnek a laptopon használt beállításaim, bookmarkjaim, másrészt mert a safaris weboldal rendering mellé megkapom mondjuk a Firefox biztonsági megoldásait?

   1. moli

    Frissen a Boeing-et tudom mondani konkrét példának, akik kérték az IE-supportot a hetekben. Safarit jól gondolod, tippre itt is az a helyzet, mint a 3rd party billentyűzeteknél volt, biztos olyan mélyen be van drótozva a kódba a saját cuccuk, hogy sok emberóra lenne valami apin keresztül meghívni, talán idővel kinyitják ezt is.

 2. András Szabó

  Total Commander felhasználó vagyok :) A privát gépemen egy ideig nem használtam, de visszatértem rá. Lustaságból, mert nyitva van benne 4-5 fül a gyakran használt könyvtárakkal. Céges gépen viszont must have. 43 éves SW + HW fejlesztő vagyok… És hogy miért használom: - izommemória, de mondjuk szívesen váltok jobbra, ha van, de ez esetben nincs - “két oldalas” nézet.. könnyebb másolni, mint mindig a célhelyre navigálni… + egyéb előnyök: ha mindkét oldalon van azonos nevű fájl vagy könyvtár, akkor a toolbaron a “Compare” gombra kattintva egy klikkel megy az összehasonlítás… - na igen, szabadon konfigurálható Eszköztár - beépített FTP - sok funkció (pl. fájl attributumok módosítása, csoportos átnevezés, stb) - normális könyvjelző funkció (lehet, hogy sokan nem ismerik: dupla klikk az útvonalat mutató sávra). Windowsban is van valami, de a hálózati mappákra mutató linkeket időnként elfelejti - és a non plusz ultra: fülek (tabok) - nem csak böngészőben hasznos És akkor még nem beszéltem arról, hogy mindig ugyanabban a nézetben listáz egy könyvtárat, a Windowszal ellentétben, ami média fájlok estén meghülyül, átvált mindenféle módra. A kereső is jobb.

  1. pohlyferenc

   Jesssz! Amúgy a Meti Telegram csatornán pont erről folyt a beszélgetés tegnap és a hallgatók vagy 6-8 Norton Commander klónt említettek, mint amit használnak a mai napig: Windows Commander, Total Commander, Volkov Commander, FAR Commander, mi volt még? Amúgy én mindegyiket használtam ezek közül :) Csak a Windows múlt ki alólam szép lassan.

  2. +1 Napi szinten használom a TotalCommander-t munkahelyen. Az említett funkcióknak még csak kis százaléka sem találhat meg Windows-os intézőben, úgyhogy gyakorlatilag must have nekem a TC.

Kommentszekció