#321. Boldog új évet adás

Pi-hole, fogolydilemma, avagy a Big Tech szabályozása, Just-in-time parák, görbe kijelzők, kínai villanyautó, szarvkormány, Gamestop shortolás.

Kelt Pi-hole reklámblokkolót telepített mostanában. A legenyhébb leírása a dolognak, hogy még nincs kész a végfelhasználókra. Kicsit szókimondóbban: kétszer fagyott kopogósra, egyszer vitte magával a teljes hálózatot, és mindezt három nap alatt tette.

Innen valahogyan áteveztünk a fogolydilemmához, amit ha máshonnan nem, Hannu Rajaniemi remek sci-fijeiből igazán illik ismerni. És megbeszéltük, hogy jó kérdés, hogy tudja-e Magyarország szabályozni a nagy techcégeket. Ilyenkor érdemes nem elfelejteni - a kormányt most tegyük nagyon pici zárójelek közé, ahová való - hogy egy viszonylag nagy államszövetség tagjai vagyunk. Jó, a többi tag jogállamabb, mint mi, de apróságokon nem akadunk fenn.

Autóipar

Összeszakadt kicsit a just-in-time logisztika, ezt majd ki kell egyszer bogozni. Például milyen már, hogy chiphiány miatt nem gyártanak autót.

Ferenc nagyban reménykedik a hajlítható - ld. még görbe - kijelző elterjedésében. Illetve megnéztük, hogy mennyire hozzáférhető már a másik szerelme, a VR. Az Oculus Quest még 215 ezer forintba kerül. De már nem kell hozzá gamer pécé, az is valami.

Miért olcsó a kínai villanyautó? Mert te vagy benne a gyűrődési zóna, és mert eleve valami trükkel hoztak be ezer darabot az EU-ba. Közben lett ráncfelvarrt Tesla is KITT-kormánnyal, de erről lesz még szó jövő héten is.

Pénzügyi forradalom

A Gamestop botrányról nagyon sokat írtak, volt már Occupy Wall Street emlegetés, a kisbefektetők lehülyézésa, a hedge fundok lecsalózása. Az igazság valahol középütt van.

Kommentszekció