#351. Hétvégi bulik láza éltet adás

LG tévé médialejátszója és egyéb rémületek. Filmnézős ünnepek: Düne, Hawkeye, Don't Look up. Évértékelő: M1 chipek, farolás a Szuezi Csatornában, chiphiány, home office eszközök. Boldog Új Év!

Ferenc barátkozik a WebOS-t futtató új tévéjével, és borzasztó fogadalmat tett. Tíz éves NAS-át lecserélné valami olyanra, amiről kulturált módon lehet filmet nézni a tévén. (Például Plexszel.) Raspberry Pi alapon építene valami NAS jellegűt. Már zajlik a lebeszélése a Telegram csatornánkon.

Filmes rovat

A karácsonyi és ünnepek körüli semmittevés közben néztünk filmet elég sokat. Istenítettük a Dűnét, tulajdonképpen szerettük a Hawkeye sorozatot - bár abból a David Aja és Matt Fraction fémjelezte képregény az igazi - amit még Jeremy Renner sem tudott elrontani. Emellett mindketten megnéztük a Don't Look Upot, és nagyon nem értettünk egyet abban, hogy ez most jó film vagy sem.

Kelt szerint ha az ember igazán depressziós akar lenni, akkor Alex Steffent olvas. A világ vége pedig nem egyszeri esemény, hanem folyamat.

Milyen év volt ez?

Vacak. De voltak benne izgalmas Apple chipek, és kíváncsian várjuk, hogyan áll át a mobil számítástechnika ARM chipekre. Aztán megtanultuk, hogy a logisztikai rendszerünk korántsem annyira golyóálló, mint gondoltuk. Lásd még Steffen merevség elmélete. Velünk volt és marad a chiphiány egyelőre. És még az is lehet, hogy a home office is megmarad. Ha szerencsénk van, akkor csak azért, mert rájöttünk arra, hogy így is lehet dolgozni, nem azért, mert a nyakunkon marad a koronavírus. Idén tán arra is rájövünk, hogy a "gazda szemléli a jószágot" típusú középvezetőkre mi szükség van.

És itt mintha véget ért volna az év. Meg az adás is. Remélem mindenki kialudta magát. Ha nem, akkor január közepéig tulajdonképpen még szilveszter van.

6 thoughts on “#351. Hétvégi bulik láza éltet adás

 1. KIZS

  A DLNA szervernek (ez a NAS nálad) kéne frissítenie a fájlokat és a friss listát publikálni a lejátszó (TV) felé. Én RPi-re nem tennék vinyót. Pi3-ig, rém lassú (mert csak USB2 sebességet tudsz kicsiholni maximum), Pi4-nél meg simán csak macera. Én magamnak vettem a hardveraprón egy más által megunt microATX gépet (proci, alaplap, memória, ház), vettem bele 4db 2TB-os vinyót és egy SSD-t. Az 4 vinyót RAID 5-be fogva lett egy ~6TB-os nagyon gyors háttértáram, az SSD-re felraktam egy Ubuntut + maradék helyre megy a ház körüli kamerák mentése (pár naponta törlődnek). Mindez egy gigabites hálózaton. Az Ubuntura mehet Samba szerver, miniDLNA szerver, Transmission és igény szerint bármi. Nem is tudom milyen béna processzor van benne, annyira igénytelen (mondjuk már 64bites). És itt tényleg bármit csinálhatsz. Tegyél fel Dropbox klienst, szinkronizálj Google Drive-ra. Amit csak akarsz. Léteznek “gyári” NAS oprendszerek is (mind valami Linux elfajzás persze), de nekem egyik se jött be.

  Használok RPi-is a TV-re dugva. Kodi van rajta, de az is a NAS-ról játszik le.

  1. pohlyferenc

   NAS DLNA: hát kéne frissítenie, de nem teszi, vagy csak nagyon ritkán. Holott Synology gyári Media Server. Lehet, hogy lehetne pimpelni valahogy, de nekem nem nagyon sikerült. Amúgy is már nagyon régi a NAS, iszonyú lassú. A régi microATX jól hangzik, de azt hiszem, ez már Level Ferenc+1. De értem, hogy azt mondod, nem lesz jó az rPI.

 2. Basszus, LG-re nincs kodi? Sokat szidom a philipsem menüjét, de akkor csak nem volt akkora hülyeség androidtv platformon maradni.

  NAS csere: PI4 alá én nem mennék, főleg a normális ethernet miatt. PI3-ig ez usb-n át ment, és bár a pi2 óta nem volt rossz, azért a pi4 fejlődése érezhető. Bár mostanában lehet inkább az dönt, hogy mi van raktáron…

  Esetleg csinálhatod azt is, hogy a nas marad, és csak a plex szerver fut a pi-ről. Meglepne, ha a plex nem tudna smb vagy nfs forrásokat kezelni.

  De ha tényleg új NASt akarsz, és nem csak egy torrent szervert, akkor egyet értek az előttem szólóval. Nekem HP microserver van, kicsit célhardverebb, de ez is csak egy pc. Szoftveresen viszont lehet ezt egyszerűbben is: unraid vagy truenas (pi-n is ezekkel próbálkoznék). Truenas állítólag egyszerűbb, és ingyenes, cserébe kicsit korlátozottabb. Unraid rugalmas, van egy remek fórumuk, de fizetős. Illetve nagy divat mindkettőt zfs-sel használni, ami tényleg elképesztően gyors, de nem lehet bővíteni. Ha 3 vinyóról át akarsz állni 4-re, az azzal kezdődik, hogy letörölsz mindent. Unraid alap filerrndszere sokkal-sokkal rugalmasabb, cserébe elég lassú (nálam zfs kb 30MB/s volt úgy 3 éve, unraid olyan 10MB/s

  1. pohlyferenc

   LG: nincs kodi, plusz akármi van, akkor is csak DLNA-t kezel. régi NAS marad: nagyon öreg már… iszonyú lassú akkor is, amikor SMB-n érem el. új NAS, nem pedig torrentszerver: áááá, nem akarok új nas-t. Lett közben két út a fejemben: 1) pillanatnyilag 3 felhőtárhelyet is fizetek (dropbox, drive, iCloud), azok miért is nem jók nekem backupra, streamre? 2) csak egy szimpla hálózati háttértár kellene nekem, nem több (a RAID nem fontos, nincsenek értékes adataim), arra lehet, hogy egy routerre dugott HDD is jó lesz. Kifejtem majd a következő adásban.

   1. Ja, ha csak ez a cél, akkor simán. Routerrel óvatosan, én is azzal kezdtem, aztán letöltés közben jöttek lakótársak panaszkodni, hogy nincs wifi :) De egy próbát megérhet.

    Ha nem megy, akkor pi+hdd tényleg a következő lépés. Én pi4-re mennék usb3 és rendes ethernet miatt, de jól lehet egy pi2-3 is elég.

   2. 2, Azért nem, mert a Google épp most kezd harapni az ígéretük szerint a Drive-on megosztott filmek miatt. Illetve drájvról vagy dropboxról lejátszik a tévé? Nekem úgy tűnik, hogy neked sajnos egy NAS kell, csak nem akarsz azt venni.

Kommentszekció