#352. CEShetjük adás

Las Vegas és jetlag, CES és MWC Barcelona, Ferenc Ferenc NAS-projektje, Covid Standard Time, Western Digital, helló Hannover, kínos cikk a Nariban, EQXX, a világ legszebb embere, Motorola drótvágó, 3G általi elavulás, Walmart házbaszállítás, Sinya és a tokiói bringalakatolás, rasszizmus a Miutcánkban, okoscsapok és a Perfect Fill technology, okossütőnek álcázott air fryer, digitális képkeret sokpontnulla, budapesi izometria és Malév-térképek, Roy Lichtenstein valamint ami az adásból kimaradt.

Most van Las Vegasban a CES szórakoztatóelektronikai kiállítás. Igaz, a kiállítók egy része nem ment el, mert bár az év legjelentősebb kütyüs eseménye, de még így se akkora buli, hogy az ember Amerikában akarja tőle elkapni a koronavírust. Apropó korona. Megbeszéltük a korona középidő fogalmát. Itt az oldal, ahol magatok is ellenőrizhetitek mi a valós dátum.

Ferencet hallgatók és műsorvezetők kis csapata próbálja lebeszélni a NAS-építésről. Még nincs vége a meccsnek. És itt felidéztük a szépemlékű WD My Book asztali vinyókat is, amik sajnos nem rendelkeztek hálózati csatolóval.

Apróságok

Helló, Hannover!

Olyan cikket írt Csöbör Katalin miskolci fideszes képviselő három objektívjéről - és egy vízforralójáról! - a Magyar Narancs, hogy bármelyik kulákok ellen lázító kommiszár sírva könyörög a receptért. Rögzítsük szövegszerűen: 100 ezer forint egy olcsó objektív ára. Még a 250 ezer forintos objektív sem a csúcs, a rendes üvegek ára végén van még egy nulla. Mielőtt bárki úgy gondolná, hogy csak a Narancs a hülye, természetesen a hír végigment a sajtón.

Járművek

Megoszlanak a vélemények, hogy a Mercedes EQXX tanulmányautója szép-e vagy sem. (Az!) De határozottan beszélnek róla az emberek. Mi sem tudtuk kikerülni.

Aztán innen elkanyarodtunk oda, hogy vajon honnan való az a bölcsesség, hogy "az ízlésről nem vitatkozunk"? Egyelőre ott járunk, hogy középkori közmondás, de nincs szerzője. Valamint szóba került, hogy Tilda Swinton-e a világ legszebb embere. Kelt szerint igen, Ferenc pedig tévedésben él.

A Motorola piacra dobott egy Chromecast jellegű kütyüt, ami a drótos Android Autó funkcióból dróttalant csinál. Az M-A1 nevű jószág léte azért érdekes, mert az autók jellemzően kevésbé extrázhatók fel utólag. Amivel el is jutunk ahhoz a témához, hogy a 3G-s modemmel szerelt kocsik - ezen bonyolítják például a vészhívást - tulajdonosai szívnak, mert leszerelik a 3G-hálózatokat.

Otthon 2.0

Ti beengednétek a lakásotokba a teszkófutárt, amikor nem vagytok otthon? És ha állandóan bekapcsolt kamerát visel, vissza lehet vonni a belépési engedélyt és megpakolja a hűtőt? A Walmart most indított ilyen szolgáltatást az Egyesült Államokban és az Amazonnak is van hasonlója.

Ferencnek erről Az élet meg minden Sinya interjúja ugrott be. Keltnek meg az, hogy a Nextdoor nevű amerikai lakóhely szerinti közösségi oldal, ami ugya nem tett senkit rasszistává, de segített megmutatni, hogy az emberek azok.

Vitatkoztunk egy kört azon, hogy a 2,5 millió forintos okoskád - ez a fullextrás, van olcsóbb is - lehet-e értelmes kütyü. Illetve a gesztusvezérelt és csak 600 dolláros okoscsapnak van-e bármi teteje. Illetve van-e olyan kényelmi eszköz, amire régen úgy fújhattak, mint ma ezekre, mára viszont elfogadottá vált. Ezen felbátorodva Kelt sírt egy kört a radiátorszelepekről.

Tévelyegtünk egy kört akörül, hogy az Air Fryer és a légkeveréses sütő az ugyanaz-e. És a Whirpool szoftverfrissítéssel airfryerrel felszereltté tett okossütője akkor menő-e vagy sem. Fontos tudni, hogy a szoftverfrissítés mellett még egy tálat azért meg kell venni a sütőhöz. Az nem jön le a netről.

Kép a falon

Hasonlóan viccesen értelmetlen dolog az NFT megjelenítős képkeret a Netgeartől és az NFT-képes tévé a Samsungtól. Innen aztán elkanyarodtunk oda, hogyan buszozott el Lutonig Kelt egy olyan tubussal, amiben egy David Sparshott grafika volt. Hogy Ferencnek milyen BP térkép van a falán, és hogy esetenként az efemer kisnyomtatványokból is kerülhet a falra. Mint például a Malév egykori turistatérképei. Ó igen, és Roy Lichtensteint ki ne hagyjuk a felsorolásból.

Kimaradt témák

8 thoughts on “#352. CEShetjük adás

 1. Otegi

  Tisztelt Pohly Úr!

  Az Ön otthoni fájl- és médiatárolási problémája megoldható Raspberry hardverrel, Raspbian operációs rendszerrel. A Raspbianra lehet telepíteni Samba hálózati fájlszervert, miniDLNA médiaszervert és Transmisson torrent szervert is.

  1. pohlyferenc

   Ugye? Tudtam én… :) És arról mit gondol, amit viszonylag sokan mondtak itt korábban, hogy az rPI-t nem a folyamatos igénybevételre tervezték, ahogy a külső merevlemezt sem? Ez nem lehet probléma?

 2. kyrk

  A 3G kivezetése nem úgy van, hogy nem teljesen tünik el hanem csak visszább veszik? Tehát megmarad de valahogy kevesebb időt kap a 3G az adott frekvencián? Tehát a kütyüt igazából tudja az ember tovább használni, feltéve ha nincs túl sok belőle a cellában?

  1. pohlyferenc

   Ezt írja pl. a Telekom: “a 3G hálózatunkon további fejlesztéseket, beruházásokat nem végzünk, és 2022 második félévétől nem tartjuk fent a 3G hálózatot.”

   1. kyrk

    Utanagoogliztam es mas oldalon is hasonlokat irnak. Nem is talaltam arra utalo jelet, hogy csak reszben kapcsolnak ki. De mintha regen olvastam volna valami ilyesmit. Az is lehet az valami mas resze volt a GSM halozatnak. Esetleg 2G? Mind1, lenyegtelen. Az is lehet keverem valamivel.

    Egy nemet oldalon az irta, hogy igen a 3G eltunik, de elvileg nem baj, mert ha 3G eszkoz van valahol az meg elvileg vissza tud menni 2G-re. Most hogy ez tenyleg megtortenik-e es eleg lesz-e a 2G savszelessege az kerdeses. SW frissitesre biztos keves lenne. De par byteos adatokat atvinni meg eleg. Mittom en egy Cigiautomatat lekerdezni lehet 2G-n is. Tehat az eszkozcsere autoban valos veszelynek tunik. Szomoru :(

    1. pohlyferenc

     Azt hiszem, arról talán az adásban is beszéltünk, hogy valóban, a 2G marad és amelyik 3G eszköz kompatibilis lefelé, az egy vészhívást indítani vagy forgalmi adatokat fogadni ezután is fog tudni. Csak talán nem minden kompatibilis lefelé.

     1. Plusz hát a forgalmi adatoknál a dolog azonnalisága általában fontos jellemző. Ez megint egy lépés afelé, hogy az integrált navigáció egy drágán felesleges extra, mert random telefon jobb információt nyújt Waze-zel. Csak mostanra az integrált navi kijelzőjére ezer más funkció ki van még szervezve.

 3. Zsolt

  Szia Ferenc!

  A otthoni médiaszerver kérdést így oldottam meg: - Androidos TV BOX + 1T külső vinyó - a boxon fut egy FTP szerver (ingyenes) + a Transmission torrent kliens (ingyenes),aminek van egy mappája amit figyel, ha oda bedobom a torrent filet, automatikusan elindítja a letöltést - a hálózaton lévő PC-k a FileZilla (ingyenes) FTP kliensen érik el a TV Box meghajtóját

  • A boxon fut a Kodi…

  Ha érdekelnek a részletek, szívesen megírom.

  Üdv.

  Zsolt

Kommentszekció