#176. Kimerülő kutyaól adás

Google AIY, Boring Conf, Media Hungary, IKEA okosvillany, WannaCry, Tesla tetőcserép és Paks II., valamint kézművespécével a környezetért.

Megint volt Boring konferencia Londonban, megint csodálatos volt. Hazafelé pedig sikerült venni egy MagPi magazint, amihez épp a Google AIY - azaz csináld magad mesterséges intelligencia - áramkörét adták ajándékba. Kell még hozzá egy Pi 3, de utána igen jólesz.

Feri közben Media Hungaryn volt, ahol a reklám és hitelesség, a chatbotok, a sajtó és a gépi tanulás kérdéseiről volt szó. És ha már az első téma felmerült, megemlékeztünk arról is, hogy a GVH a mindenféle dolgokat reklámozó sztárok után ment.

Az Ikea okosvillanykörtét adott ki. Egyelőre nem sok mindenre jó, de Kelt nem tudott neki ellenállni. Már jön hozzá a HomeKit és a Google Home támogatás!

A fél világ azonban nem ezekkel volt elfoglalva, hanem a Wannacry zsarolóvírussal.

Zöld, környezettudatos, magas áderjánostartalmú rovat

A Tesla napelemes tetőcserepet dobott piacra, nem is akármilyet. Hárítja az ágyúgolyót, termeli az áramot, tölti a PowerWallt.

Elon Musk volt bajszos!

A holland napelemek jobban működnek, mint bárki várta volna. Itt azért beleszaladtunk abba, hogy a lítiumból viszont kevés van, kellene nem lítiumos akkutechnológia, mert a PowerWallban is lítium van egyelőre.

Zöld pécé, ami szinte bútor. Na ez ebben a formában persze marhaság, de legalább tényleg csinos.

A Citymapper londoni okosbuszának eredményeire pedig még várunk. Akár jó is lehet.

Mocskos politika rovat

Az amerikai nemzetbiztonság elhintette, hogy Európára is kiterjesztené a laptopok repülőre hurcolásának tilalmát.

4 thoughts on “#176. Kimerülő kutyaól adás

 1. Szerintem az okosvilágításnak ott van jelentősége, hogy tudsz színhőmérsékletet meg fényerőt állítani - ezt a hagyományos villanykapcsolón nem lehet, szóval rakni kell bele valami kommunikációs interface-t. A telefonról meg webről irányítás csak egy plusz funkció, amolyan ha már benne van a chip jelleggel.

  Megújuló energiáról egy remek előadás: Annyiban nem értek vele egyet, hogy a megoldás szerintem nem az energiafogyasztás csökkentése, szerintem a technológia mindig akkor fejlődött nagyot, amikor találtunk egy “kimeríthetetlen” energiaforrást. És erre szerintem a legjobb még mindig a nukleáris, bár valószínűleg nem a mostani generáció. Fúzió mellett vannak érdekes fissziós technológiák is, pl a tórium alapú, amit (legalábbis a maketingszövegek szerint), azért mellőztek, mert bombagyártásra alkalmatlan.

 2. moshi

  RE: Elon Musk megcsinálta Amikor az előző házunk tetejét újítottuk fel, az évre nem emlékszem pontosan, de olyan 2007 lehetett, már lehetett kapni a cseréppel egybeépített napelemet. Csak persze 10-11 évvel ezelőtti technológiai szinten és rohadt drágán. Elon itt inkább egy kis peasant blinding-ot csinál, illetve (helyesen) kihasználja a Teslával összeszedett helyzeti előnyét és hozzáad valami nagyon fontosat a powerWall-lal, ami korábban tényleg nem volt. Itt egy link 2009-ből: http://www.edenkert.hu/vilagos-zold/zold-biznisz/magyar-talalmany-napelemes-tetocserep/2572/ (MAGYAR TALÁLMÁNY, MI MÁS?)

 3. Szóvicc Elek

  A mai adásról ez az örökbecsű mondóka jut eszembe:

  Petek én fisomon dorok Petesz te fisodon dorsz Pet ő fisán dor.

  Petőfi Sándor, teccikérteni?!

  Elnézést…

Kommentszekció