#178. QR kódos koldusok adás

Covfefe, Saomi és Lambordzsini, űr-Fablab, fidget spinner, Rubin-phone, íriszscanner, naaagy repcsi, kreatív Uber, szexuális zaklatás kétfelől nézve, szegény Google, filmfelirat-vírus, valamint WeChatPay.

Voltak történések a héten. Trump azt mondta covfefe, amitől teljesen megvadultak a progreszív internetezők. Annyira, hogy elfelejtettek bármi érdemivel foglalkozni. Volt Computex, és nem hatódtunk meg. Volt Brain Bar, amire idehoztak egy Google Brain-es főtudóst.

És folytattuk a Xiaomi kimondásának kísérletét, ami elvben úgy hangzik, hogy Saomi. Akit érdekel az egész nyelvi kérdés sevroletestül és léviszestül, annak van egy remek Nyest cikkünk.

Szexi kütyük

Ha valami a Földön már okésan működik, akkor fel kell vinni az űrbe. Ez történ a kólacsapoló cuccal, a borotvával, az eszpresszó géppel és most a fablabbal is.

A fidget spinnerek nemhogy elérték az országot - lassan kell vennem egyet - de elérték a mobileszközöket is. Igen, vannak pörgetős bászli appok.

Miért érdekes Andy Rubin telefonja, az Essential Phone. Evan Williams közben arra panaszkodik, hogy az internet el van romolva.

Át lehet verni a Galaxy S8 íriszszkennerét. A német hackerek ritka ötletesen, nagyjából nulla forintból kicselezték a biometrikus azonosítást.

Nagyon nagy, részben műszaki kannibalizmussal létrehozott repülőt mutatott be a Stratolaunch. Űrrepülőket fog felvinni, ha egyszer elkészül. A tesztre azért még várni kell, de a garázsból már ki merték tolni.

Kommunista blokk

A következő cégek voltak rosszarcok mostanában:

A Tesla kirúgta a céget szexizmussal és hátrányos megkülönböztetéssel vádoló alkalmazottját. Ebben nem nagyon értettünk egyet.

A Gugli pedig azt az arcpirító állítást lőtte el, hogy túl sokba kerülne neki kiszámolni, alulfizeti-e a női munkavállalóit.

Internetes szolgáltatások

A Google felhagy a Nik Collection fejlesztésével.

Már feliratfájlban is lehet vírust terjeszteni, remek világban élünk.

A Pinboard megvette a del.ici.us-t valami 35 ezer dollárért. Azt a szolgáltatást korábban értékelték 15 millió dollárra is. Sic transit.

QR-kódos koldusok

Kínában nagyon megy a mobilfizetés. Nem a rádiós, hanem a legegyszerűbb csak kamerát és kijelzőt igénylő. Még a sarki cigiárus is elfogadja.

7 thoughts on “#178. QR kódos koldusok adás

 1. Katonai ételre komment: http://99percentinvisible.org/episode/war-and-pizza/

  Egyébként civil életbe túra ételként szivárgott át. Ettem már több félét is, ki kell számolni mikor éri meg, és jól tud jönni egy hosszú átgyalogolt nap után egy adag meleg étel… A király: https://drytech.no/en/ a trónkövetelők: http://www.gamisport.hu/tura-etel/ az elérhető: https://www.decathlon.hu/Vasarlas/ULTRA+FOOD és a home made: http://khibuhiker.blog.hu/2016/01/25/dehidratalt_etelek_turazashoz_hazilag

 2. moshi-moshi

  Evan Williamsnek sajnos nagyon igaza van, de el sem kell menni a trollokig, zaklatasig vagy abuzusig, eloben kozvetitett gytilkossagokig, eleg megnezni a kontentet. Mindenki azt hitte regebben, hogy a blogokbol micsoda nagyszeru dolog fog kinoni, aztan most meg hatrebb tartunk mint ahonnan elkezdtuk. Tiltsak mar be blogok vannak. Vagy van magyarul ket jo podkaszt (Meti, 20 peccel a jovobe), mindkettot profi ujsagirok csinaljak, a tobbi, hat, erosen velemenyes.

  Lassan ott tartunk, hogy a “nem nezem az internetet” olyan respektalando kijelentes lesz, mint regebben a “nem nezek tevet” volt. Sajnos eleg sovany vigasz, hogy minden szemethegybol lehet nemi aranyat kitermelni, mert egyreszt ugyanannyi szemet megmarad, masreszt rengeteg nagyon eros sav kell hozza.

  Eheti, apokaliptikus vizioktol ihletodott borongasomat hallottak.

  1. pohlyferenc

   Szerintem ennél jobb a helyzet, és ezt majd ki is fejtem, ha nem egy telefont fogok nyomkodni, mint most. Több jó podcast van, illetve szerintem van jó online tartalom is, de nem feltétlenül a nagy portálokon kell keresni. Emlékezetessetek, hogy legyen erről még szó!

   Kellene egy tartalom ajánló szolgáltatás, egy úgynevezett curated content. Voltak erre kísérletek.

  2. keltoman

   Egyrészt biztos, hogy több jó dolog van az interneten annál, ami most hirtelen az eszünkbe jut. Erről majd mindenképpen beszéljük, lehetőleg sörök/limonádé/kávé mellett.

   Másrészt az zavar Williams nagy vallomásában, hogy a saját felelőssége valahogy hiányzik belőle. A Twitter több vezető alatt lett az problémás közösségi hely, ami most. Ezek közül ő az egyik.

   (A blogoszférát meg hivatalból szeretem. Ha az nincs, én sem vagyok.)

 3. moshi-moshi

  Voltak, mindig voltak, nektek is van ilyesmi szerepetek is, én legalábbis nem egy dologról hallok itt először. De mindenesetre vevő lennék rá, csak profik csinálják, az isten szerelmére, ne akarják ezt is a plebszre bízni, hogy a nagy közös nyögés majd kitermeli a minőséget.

  Viszont ha már gyereknap van és kívánhatok, nem akartok egy AI-boncolós fél adást legalább? A jelenlegi trendekkel nagyon régóta az a bajom, hogy tisztán matematikai-statisztikai módszerekkel azonosít mintázatokat adathalmazokban (vö.: Pattern Recongnition), ahogyan ti is mondtátok. Elon és a kis pajtásai közben folyamatosan azt hazudják, hogy az AI 2030-ra MINDENBEN lenyomja majd az embert.

  Én nem vagyok ezen a területen (egyik irányból közelítve sem) szakértő, de nekem itt nagyon ordít – mit ordít: éktelenkedik! otrombál!– hogy az emberi intelligencia messze nem pusztán mintázat-felismerés, legalább egy másik és legalább ugyanilyen fontos, ha nem fontosabb másik szeletére könnyen rá lehet mutatni: az ok-okozati kapcsolatok megértésére.

  Megállapítani, hogy savas közeg + kétféle fém + békacomb = izomrángás, az egy szint. És egy egészen másik szint ebből eljutni az elektronig, elektromos áramig, vezetőképességig, fémek elektromos potenciáljáig és ennek kapcsolatáig különféle savakkal, a másik oldalon pedig az ingerületek terjedéséig az idegpályákban vagy az ideg-izom igerületáttevődésig. Hát szerintem az utóbbiban a gépek konkrétan sehol sincsenek, még csak súlyosan lemaradva sem. De persze örülnék, ha elmegyaráznátok, miben tévedek.

  1. keltoman

   Régi álmunk ez, van is remek emberem a feladatra, csak ritkán ér rá. Egy nagyon határozatlan ígéretet azért tudok rá tenni!

 4. moshi-moshi

  Miket beszélek, hát az elsőt, az egyszerű mintázatfelismerést már az ember és a főemlős majmok közös őse is tudta. Mit a közös ős, egy kutya is tudja, mintázatok alapján tanítható bármelyik kutya. AI, lábhoz!

Kommentszekció