#230. Fekete róka adás

2050 és Douglas Adams, TEDxDanubia mint jutifalat, Xiaomi sajtreszelő és Google Assistant Custom Routines, elcsépelt kínai MI bemondó és az [origo>play], YouTube-gyilkos EU, Alexás manírtelefonok, a Facebook és a piszkos kampánytrükkök, meg az MK-27.

Kelt is elolvasta a Móra 2050 című ifjúsági novelláskötetét. Aztán szóba került az, hogy nagyon jól öregedett Douglas Adams Galaxis útikalauza és hogy tőle még jobb az Utoljára látható.

Feri TEDx-en járt, ahol megijesztgették azzal, hogy a klímaváltozással mindenképpen szívni fogunk, meghallgatta Csepeli Györgyöt a Himnuszról beszélni, és megszórták gumicukorral az agyát. Azt mondja, hogy jó ez.

Sajátélmény

Pulpa hallgató - köszi! - elmondta Ferinek, hogyan lehet saját rutinokat beprogramozni a Google Home Minibe, így már tud Klubrádiót hallgatni.

Keltnek megjött a Xiaomi sajtreszelője, izé a Mi Square Speaker 2 bluetooth hangfal, ami marha jól szól ahhoz képest, hogy mibe kerül. És volt még egy kis Chromecast szerelés fekete kakas vérével, este, keresztútnál satöbbi jellegű megmondás is.

Feledékeny sajtó

Körbejárta a sajtót a kínai hírolvasó MI, de az az igazság, hogy text-to-speech motorok és animált emberfejek nagyon régen vannak. A mostaninak a feje például egészen jó, cserébe a hangja olyan, mint egy különösen tré hangosmenü egy kisvárosi telkó ügyfélszolgálatán. Régen ez így nézett ki.

Német Youtube

Az új európai copyright szabályozás, amely az előadók mellett a dalszerzők stb jogait is védné ellehetetleníti a YouTube-ot, mondja Susan Wojcicki, a YT vezetője. Vannak akik vitatkoznak vele: egy, kettő. De sok jót nem ígér, különösen ha belegondolunk, hogy az algoritmikus tiltási megoldások mennyire működnek rosszul. Ki emlékszik még a fickóra, aki öt jogsértő vagy levelet is kapott a tíz órányi fehér zajára?

Kütyü

Elnosztalgiáztunk a telefonkészülékek felett a Gra.in alexával szerelt retrótelefonjai miatt. Volt szó a Terta telefonról és a CB 811-esről is. Meg persze akkor már szóba kerütl az MK-27-es BRG magnó is.

Facebook

Újabb hét, újabb botrány. Most éppen az derült ki, hogy nem nagyon állt senki a kormánynál, miközben egyszerre próbálták sorosbarátozni a támadóikat és antiszemitának beállítani a Facebookot érő kritikákat. Kérdés, hogy Sheryl Sandberg pozíciója stabil-e még.

4 thoughts on “#230. Fekete róka adás

 1. Pulpa

  Útban hazafelé Szombathelyről Budapest irányába kicsit fáradtan, késő este a podcastet hallgatva meglepődtem, mikor a nicknevemet hallottam. Még jó, hogy nem a valódi nevem írtam le, mert annak kiejtése megizzasztotta volna Ferit :D

  Kelt, nekem a titkos tippem a bluetooth hangszóróra, ha majd a xiaomitól meg kell válnod az a Tronsmart t6 element. 12 pisztolyorrú Mátyásért vettem magyar boltból ingyenes szállítással és az árához képest parádés. Ezen hallgatlak titeket a műhelyben és hibátlan. Arra kell vigyázni ha a konyhába szánod, hogy a mosogató vízbe ne táncoljon bele, mert nem vízálló.

  Nagy akksi, manuális tekerő csavaró hangerőszabályzóként a tetején, ami nekem nagyon tetszik és az állapotjelző led is pofásra sikerült. Sajt reszelő helyett úgy néz ki, mint egy kisebb kulacs és evileg minden irányba jól szórja a hangot. Nem kell pont szembe állni vele a magas hangokért. (Ez nem egy fizetett hirdetés, csak ajánlás) :)

 2. ha már szóba került a Flickr: mintha Keltnek korábban lett volna gondja azzal, hogy lehet visszaszerezni egyszerűen a feltöltött képeinket a szolgáltatásból. most már(?) van megoldás, a beállításoknál lehet kérni linket, pár nap alatt összecsomagolják a mindent pár zipbe és lehet is vinni. (nekem az 1000 képes korláttal jött elő a kérdés – egész egyszerűen nincs a történetben annyi, hogy én megint előfizető legyek)

  más: csak én nem tudok safari alól sem mobilon, sem asztalon kommentelni? (évek óta nem nyitottam szerintem chromeot. hát most.)

  1. Volt ilyen gond, aztán végül albumonként ki lehetett exportálni zipben. Most pedig tényleg lett az új letöltős lehetőség. Én amúgy végül előfizettem egy évre, de főleg azért, mert 1, nincs kedvem költözni 2, nem tudom hová kellene.

   Safari ügyben Ferenc lesz a megfejtőember!

 3. moshi-moshi

  A Mester és Margaritaval jártam hasonlóan - direkt azért olvastam újra, hogy majd milyen jókat fogok megint nevetni. De valahogy nem jött.

  Más: “ez rövid adás lesz”. LOL.

Kommentszekció