#231. Melltartókatapult adás

Black Friday és pulyka, összeálló díjcsomagváltás, űrállomástörténelem, játékkonzol kamasznak és a gaming Univerzális Mentsége, kellenek-e korlátok a telefonozásban, startuposított fazék és a tapsra leeső melltartó.

Black Friday van ismét. Múlt héten is volt, jövő héten meg máshogy fogják hívni. És a legszebb, hogy olyan atomnagy kedvezményeket nem is nagyon kínálnak a hazai boltok. (Mínusz jachtra. Arra van.)

Boldog szülinapot

20 éves a Nemzetközi Űrállomás! Egyrészt el lehet énekelni neki a dalt. Másrészt beszéltünk egy csomót arról, hogy milyen régen vannak az emberiségnek űrállomásai. 1971-től volt fent a Szaljut, 1986-tól a Mir, az amerikaiaknak volt egy Skylabjük, amit egy évig használtak és 1979-ben visszaesett a légkörbe. És hát van az ISS.

Arról is beszéltünk, hogy legalább a Gravityt és a Salyut 7-et érdemes megnézni a témában. Mindkettő játékfilm, de nagyon átélhetővé teszi az űrt.

És ha már így belementünk, akkor Kelt megint lelkendezett az Elite: Dangerous-ről, mert az évnek az a szaka van. A fenti hajó az SV-011 Soványmalac.

Sajátélmény

Ferit az érdekelte, hogy kell-e konzol gyerekeknek vagy bűnt készül ellenük elkövetni. Egyáltalán, milyenek ma a videojátékok? Itt beszélgettünk arról is, hogy meddig érdemes korlátozni, hogy mennyit képernyőzhetnek a gyerekek.

A nemzetközi gyerekjogi nap alkalmából gyerekek írtak az Indexre és a Népszavába. Érdemes elolvasni, hogyan látják a világot.

Startuposítható-e a fazék és akik ezt kitalálták, azok milyen truvájra jöttek rá. Ez lehetett volna sajátélmény is, de Kelt meglepően keveset beszélt öntöttvas serpenyőkről.

Hogyan cseréljünk betétet a csapban. Új kedvencem, a Green Cottage DIY megmutatja.

Kütyü

Szabadalmazták a tapsra leeső melltartót (PDF). Próbáltuk kitalálni, hogy ez mégis hogyan jó. Nem sikerült.

12 thoughts on “#231. Melltartókatapult adás

 1. Jó volt az adás! Az emberkísérlet eredménye szerintem feltétlen legyen téma később is. ;) A kisebb kitérőitek nem csak most, hanem az összes korábbi adásban is nagyon érdekfeszítőek. Csak így tovább!

 2. moshi-moshi

  RE: Konzol - régen a Wii-vel még játszottak is amíg kicsik voltak, de aztán az xbox one 3-4 éve már nem tapadt meg. A lányom (15) már eleve keveset játszik. A fiam (13) meg pont hogy sokat, 7x24-ben, de nála az a lényeg, hogy haverokkal játsszon és a barátainál csak ilyen-olyan laptopok akadnak, senkinek nem volt konzolja. Így a kinect ott rohad a szekrény tetején.

  RE: LinkedIn - egyetértek, a LinkedIn kifejezetten nyomasztó hely. Sőt, néha kénytelen nézegetni az ember, és ilyenkor ha azt látom, hogy egy ismerős vadul kommentelget és lájkolgat, nyomom is egyből az unfollowt. Nem azért, mert bajom van vele személyesen, hanem mert nem vágyom ilyen kontentre.

  Viszont írtam oda többször is. Mindig álláskeresős időszakban és kifejezetten abban a reményben, hogy egy hozzáértő recruiter esetleg a spam mellett ráakad és jelenteni fog valamit. Egyszer az SQL szerveren fájl és byte szinten elemeztem egy hibát, egyszer meg egy Vue.js-ben összedrótozott Prezi-szerű képességekkel bíró tisztán front end miniprojektet csináltam ezért. Ha nem is pont így, de azért bejött: nem a recruiter olvasta, hanem a jelenlegi főnököm, akivel a sokadik interjúkörben találkoztam. Utólag úgy gondolom, hogy megérte, de persze békeidőben nem írnék oda én sem.

 3. Erebaul

  Feri kizárólag Xbox konzolban gondolkodsz? Azért kérdezem, mert én a Nintendo Switch konzolt mondanám a leginkább lányokkal, mozgással és családdal kompatibilis eszköznek jelenleg toronymagasan.

  Nagyon sok olyan játék van kifejezetten és kizárólagosan erre a konzolra, ami támogatja azt, hogy többedmagában játsszon az ember egy gép előtt és még valamilyen módon mozogni is kelljen hozzá.

  Például nézz bele ebbe a gameday irodás videóba (de van a játék többi módjáról több kollab videó is a csatornán, ha gondolod nézz körül):

  Vagy ebben a Clueless Gamer videóba (a valóságban 1 tévén is lehet ketten játszani):

  Ehhez hasonló játékokból elég sok van a gépre, nagyon sok családkompatibilis és kezdő játékos kompatibilis cuccot lehet rá kapni.

  Említetted még, hogy jó lenne valami olyasmi is, ahol a játék egyfajta díszlet, színtér egy “filmhez”, amiben a játékos a főszereplő és szabadon formálja, “homokozik” benne, alakítja a saját filmjét. Erre nagyon jó példa az egyesek szerint a 2017es év, mások szerint minden idők valaha volt egyik legjobb játéka a The Legend of Zelda: Breath of the Wild, szintén Nintendo játék, erről ezt a videót ajánlom megnézni, legalább egy picit képbe kerülsz, hogy hol tart most a játékvilág játékmechanikákat tekintve:

  1. pohlyferenc

   Igen, két okból. Az egyik praktikus - ez tűnik elérhetőnek abban a Telekom konstrukcióban, amiben éppen benne vagyok és elhasználnám valahogy az ott keletkezett kedvezményemet. A fontosabbik, hogy ha már, akkor olyan konzolt szeretnék, ami NEKEM IS JÓ! És ismerem a Switchet és az sajnos engem nem érdekel annyira.

   1. yetike

    Van valami konkrét játék, amivel xboxon szeretnél játszani? Vagy fordítva, mi tette érdektelenné a Switchet? Mert alapvetően pont ugyan úgy használhatod a két gépet, a Switchet viszont hordozni is lehet, szóval viheted utazásra, nyaralásra és ott van hozzá a 2 mozgásérzékelős kontroller. A kínálat a két gépre pedig nagy tekintetben hasonló. hason (2 lány, 1 fiú, 12, 16 és 14 évesek) a nagyobbik lány ajánlotta a Switchet, mert volt egy konkrét játék, amit a barátnőjénél látott rá, én ősöreg xboxosként ellene voltam, aztán végül karácsonyra megvettük és nagyon bevált, rendszeres családi program és mindenkinek külön profilja is van rá, egyedül is játszunk vele, idén karácsonyra pedig veszünk egy másodikat, mert egy nem elég, gyakran van vita, hogy ki használja (a feleségem és engem is beleértve), az xbox one pedig porosodik. Semmire nem szeretnélek rábeszélni, csak leírtam a tapasztalatunkat egy hasonló helyzetben.

    1. pohlyferenc

     Hm, hát ez azért elég meggyőzően hangzik… Sajnos én repülőszimulátorozni szeretnék, kicsit visszamenni 10 évvel korábbi önmagamhoz ezzel, és repszim nincs azon a platformon (csak egy arcade). Meg valamiért azt gondolom, hogy a Nintendo egy külön világ, mondjuk mint a Windows Phone volt a telefonok között. Akinek ilyen volt, dicsérte, csak azon sajnálkozott, hogy mindenből kimarad, ami a világban történik :) Tudom, hogy a Nintendo ennél eggyel nyitottabb, de azért…

     1. yetike

      Na ezzel megfogtál, én se tudok repülőgép szimulátorról a gépre, ez a műfaj eddig teljesen kívül esett az érdeklődési körömön. Az igaz, hogy vannak játékok, amik nem jelennek meg Switchre, de ennek elsődleges oka abban keresendő, hogy hordozható eszköz, ezért gyengébb a többi konzolnál, ezért a csúcsgrafikás játékok nem feltétlenül működnének jól rajta. A piaci részesedése nagy, Amerikában úgy 1 éve elnyerte a minden idők legjobban fogyó konzola címet, szóval amit bír a vas azt ki fogják rá adni, ez biztosra vehető. A gyengébb teljesítményt pedig kárpótolja a hordozhatóság, a motion control és a sok csak ide elérhető játék, amikkel tényleg magasan a legjobb “családi” konzol a piacon. De a konzol egy eszköz játékok futtatására, ha valamilyen kinézett szimulátor xboxra van, akkor arra kell lecsapni. Minden esetre ha még nem végleges a döntés és fontos szempont a “casualos”, ugrabugrálós játékok, esetleg olyan játékok, amikez együtt is lehet játszani családdal, akkor én javaslom fuss ezzel a géppel még egy kört, nézd meg rá a kínálatot, van rá már több, mint ezer játék.

 4. Bedobnék egy gondolatot, aztán majd lesikíthatjátok a hajamat. Szóval az mennyire tipikus már, hogy a gyereknek felelős felnőttként adható videojáték az, ami megmozgatja. Tényleg csak az kellene, hogy ugrálással kelljen zöldséget enni valamiben miközben matekpéldákat villogtat, azzal a szülők jelentette piacot leigáznánk.

  1. moshi-moshi

   A tunya szülő megpróbálja idejekorán kiigazítani a saját elkövetett hibáit a gyereken. Többnyire sikertelenül.

   1. moshi-moshi

    Bocsánat, tesztelek. Elvileg itt a proxyn le van tiltva minden HTTP POST és PUT, nem értem, hogy ment ki a kommentem.

  2. yetike

   Én a másik irányból közelítenék, aki nem igazán szokott videójátékozni annak nagyon jó belépőt jelenthetnek az ilyen játékok ebbe a világba. Magával a felvetéseddel egyébként egyetértek, a videójáték nem ördögtől való, de legalábbis nem lesz kevésbé az attól, ha mozgunk is közben. Az ilyen mozgalmasabb videójátékok Switchen nálunk a családi filmnézést, társasozást váltották le teljes egészében, illetve a lányok szokták hívni a barátnőiket ugrabugrálni a konzol elé

Kommentszekció