#260. Munkásságunk adás

HEIC és WebP, orrlenyomat-felismerő, Frank Williams feelgood-köre, Britishpedia, retró műszerek, Szabad Európa Rádió, Hongmeng OS, francia Facebook-adó, amerikai Facebook-rekordbünti, Marissa Mayer, mit érdemel a Facebook-megosztás címéből véleményt alkotó olvasó?

Azzal kezdtük az adást, hogy Kelt kikelt a WebP képszabvány ellen, ami a böngészőben még csak-csak működik. Kivéve ha az ember WordPress blogba töltené fel, Twitteren küldené üzenetben vagy Hangoutson továbbítaná, mert ezek elkezdenek sírni tőle. (A Messenger megeszi!) Asztali környezetben, azaz a számítógépen, azonban még ennyire sem viselkedik képként. Még háttérképnek sem lehet beállítani. De a webes mérnökök szerint amúgy sokkal jobb, úgyhogy szenvedjük el.

Innen átevickéltünk a hasonlóan népszerű .heic fájlformátumhoz. Majd megállapodtunk ott, hogy legalább MI-s kutyaorr felismerő app van, majd ezt gondolatban odáig pivotoltuk, hogy az adás végére se tudnánk elkölteni azt a sok kockázati tőkét, amit hozzánk vágnak, ha előadjuk az ötletet.

Autós dolgok

Két videónk is van. Az egyiken az idős Frank Williamset viszi körbe Lewis Hamilton.

A másikban pedig arról mesél Ewy Rosquist, milyen volt 1962-ben nőként megnyerni az Argentin Grand Prix-t úgy, hogy három órát vert a második helyezettre.

A videókhoz kapcsolódik, hogy az új eszközök új műfajokat is teremtenek néha. Például piszok nehéz lett volna VHS-kamerával a hátán sikeresen wingsuitozni mindenféle nyaktörő helyeken az extrémsportembereknek, ma meg tele van ilyesmivel a YouTube. Illusztrációnak itt egy régebbi Jeb Corliss, mert ennek szeretem a zenéjét.

Ráadásul nem ez a minden idők legjobb GoPro videója, mert azért ez eléggé magától értetődő. A kameramannal és boom operátorral díszített tisztikereszt annak jár, aki egy harsonára szerelte fel a sportkamerát, majd nekiállt játszani. A neve David Finlayson, megérdemli, hogy megjegyezzük.

Ferenc híre s neve

"Kiemelkedő, sikeres munkásságával,életútjával kapcsolatban szeretnénk Önnel egy interjút készíteni" - áll egy Ferencnek küldött levélben, úgyhogy nekiláttunk megfejteni, hogy a hol egyetemi évkönyvet, hol étteremkalauzt kiadó Britishpedia az mégis mi a fene. Ótvar nagy átverésnek tűnik, de ez csak az első megérzés. Egyelőre arról beszéltünk, mi a gyanús. (Kezdve arról, hogy semmit nem hallottunk még a cégről.)

Retrókomputing

Menő-e az a kazettás magnó, amire ráírták, hogy Spotify? És ha szépen meg van rajzolva meg egy kicsit tovább is gondolták? Sheng Lam grafikáin pont ilyesmik vannak. Akad, ami okosabbra sikerült, van ami bénább. Mindenesetre egy olyan párhuzamos világba visz, ahol nem minden okostelefonon történik.

Közben készül a bluetoothos kazettás walkman is, ami ugyan teljesen hülyeségnek hat elsőre, de jobban belegondolva másodjára is. Ti szeretnétek ilyet?

Hallgatnivaló rovatunkban az Anno Budapest visszaemlékezős rádióműsorról és podkasztról volt szó. Illetve arról, hogy lehet, hogy elő lehet túrni azt, hogyan közvetítette a Szabad Európa a holdraszállást. Addig is itt egy 56-os SZER archívum.

Nem retró, bár lehet, hogy minden készülék előtt küldenek majd egy vörös zászlós elvtársat, és sorba kell állni az appokért. Szóval a Huawei android-pótléka a Hongmeng OS. Ennek kapcsán arról beszélgettünk, hogy a nulláról indulva lehetne-e egy jó mobil operációs rendszert fejleszteni. (A válasz valószínűleg az igen, de hogy Kínában lehet-e?)

Zuck rovat

Franciaország úgy döntött, hogy nem várja meg amíg a kőzetlemezek mozgása elsodorja az EU-tól, esetleg mindenki közös álláspontra jut, hanem egyszerűen megadóztatja a tech cégeket. Hajrá, franciák. Ezt az amerikai sajtó természetesen az USA elleni támadásnak vette, ami fájdalmas dolog, de előbb-utóbb csak megszokják, hogy nem egyedül vannak a Földön.

Közben a Federal Trade Commission, ami korábban már szólt a Facebooknak, hogy a törvények betartása nem opcionális dolog, megbírságolta a közösségi oldalt. A bírsággal egy baj van: bár rekordméretű, de a Facebook egy céges buli után visszaváltott üvegbetétből többet keres. Az ötmilliárd dolláros bírság hírére a cég részvényeinek árfolyama úgy megugrott, hogy a végén hat milliárddal ért többet a cég. Lényegében küldhetnek egy csemegekosarat az FTC-nek. Nem nagyon van olyan elemző, kommentátor, aki ne tartaná egyszerre nevetségesnek, szégyenletesnek és marhára szomorúnak az ügyet.

Közben Marissa Mayer, Ferenc régi kedvence, burzsuj játszóházba fektet pénzt. Következő adásunkban valószínűleg Carly Fiorinát is megnézzük.

Nem olvasott cikkek

Végül megbeszéltük, hogy mit érdemel az a bűnös, aki nem olvasta a cikket, csak a címét, de véleménye van róla. Mivel Kelt néppártosodik és cukiságkampányba is kezdett, nem emlegetett kötelet.

9 thoughts on “#260. Munkásságunk adás

 1. Teomo

  Az iCloud fotók lementésének legegyszerűbb módja: böngésző, icloud.com, bejelentkezés, Fotók gomb, CTRL-A, letöltés gomb. A podcast indexelő kereső pedig ősszel jön, az iOS 13-mal.

  1. Nagyságrendileg harminc gigáról beszélünk és tízezer fájlról. Még így is áll, hogy ez lett volna a legegyszerűbb módszer? (Nem vagyok bejelentkezve, ami az egészséges állapot, lévén nem az én accountom.)

 2. korum

  Google tud ilyet: https://cloud.google.com/speech-to-text/

  Beledobtam a podcast elejét:

  Szervusztok kedves hallgatók a Meti Heteor Podcast 260 munkásságom adását Halljátok én szedlák Ádám vagyok én pedig pohly Ferenc Ferenc vagyok és pont mielőtt ez az beköszönés elhangzott volna a kelt elkezdett mesélni valamit majd aztán fél bevágta saját mondanivalóját és azt mondta ez adást téma kapcsoljuk be a mikrofonokat úgyhogy én most izgatottan várom hogy hogy van Igen igen igen a világot akartam szívni Amennyiben találkoztál mert beteg nagyon eklatáns módon azzal jelensége hogy van Van egy világ a böngészőben ülés van e világ a böngészőn kívül és amikor ez a böngészőben világot csinálok gyerekekkel csinálnak saját szabványokat akkor mostanában már elég erősek az hogy szarjak bele abba hogy érdekelje őket hogy mi van

    1. korum

     Meg úgy tűnik erősen utógondozza a felismert szöveget, mert az elég hihetetlen, hogy kihallotta volna az mp3-ból, hogy hogy írják a Pohly-t :)

 3. Varga Gergő

  Sziasztok!

  Nem olvasott cikkekhez tegyük hozzá a szerző felelősségét: A facebookon való belinkelésnél csak a cím és a lead látszik. Ezt sokkal többen olvassák, mint aki kommenteli. Ez már véleményformáló erő.

  Tudjuk, hogy a szerzők ezt jellemzően like-vadász céllal készítik.

  Milyen címet kéne adni ennek a cikknek, hogy a valóságot tartalmazza? “Van egy bazi drága autó, de ennek semmi köze beteg gyerekekkel foglalkozó szervezethez” vagy “Nem történt semmi egy témában”

  Esetleg nem kellene az egész cikknek megjelennie.

  1. Kelt

   A Facebook a probléma egyik része. Ugyanakkor nem tudok úgy cikket írni, hogy azt feltételezem, hogy azt nem olvassák el. Mint ahogy podkasztot sem tudok úgy felvenni, hogy azt feltételezem, hogy nem hallgatják meg. Erre nem lehet tartalmat optimalizálni. Meg ha lehetne sem feltétlenül szeretnék.

   Abban sem értünk egyet, hogy a lájkvadászat lenne a cél. Leginkább azért nem, mert a lájkolás egy rossz metrika. Nem fizet. Az online sajtónak az az üzleti modellje, hogy az olvasó elmegy az oldalra, megnézi a reklámot, a reklámozó fizet az újságnak. Ez is torzítja amúgy a sajtót. Mielőtt tisztességes híroldallá alakult volna a Buzzfeed hosszan rongálta a netet a “nem fogja kitalálni, hogy mi történt amikor..” típusú címekkel. Meg van még pár olyan olvasóbosszantó eszköz, például a sok oldalra széttördelt cikkek, amik az oldalletöltések számának felnyomására születtek. Az, hogy ebbe belement a sajtó, illetve hogy hagyta idáig fajulni abszolút bűn.

   A lényegi rész viszont, amiben nem értünk egyet, hogy meg kellett-e írni a cikket. Az én nézőpontom az, nagyjából nyolc év szerkesztőségi munka meg két év szabadúszás után, hogy ha egy olvasó veszi a fáradságot és beküld valamit, akkor azzal foglalkozni kell. Különösen, ha olyan a téma, ami ha elszabadul, akkor annak csúnya következményei is lehetnek. Hazai példa hirtelen nem jut az eszembe, de Amerikában egy csomó “a Reddit kinyomozta, elindultak lincselni, majd kiderült, hogy tévednek” eset volt az elmúlt években.

Kommentszekció