#273. Világnézeti klub adás

Borkai Győrben, Horváth Zuglóban, Lackner Kispesten, Csorbai Mohácson, az ellenzék Pesterzsébeten, avagy ez jutott eszünkbe a választásról. Továbbá Liget projekt, Római mobilgát, erzsébeti Makovecz-templom, megújult Margit-sziget, csupa tech-téma :) És még Jugger, Lime, Scotch és Airpods Pro.

Ha esetleg van, akit A Fénykép érdekel, akkor essünk túl rajta gyorsan.

Karácsony Gergely lett Budapest főpolgármestere, plusz egy csomó kerületben nyert az ellenzék. Borkai Zsolt megnyerte Győrt, mert az ellenzék elfelejtett kampányolni lányos zavarában. Mohácson az egyedül induló MSZP-st megválasztotta a város, de nagyon szégyenletes számokkal, rengeteg érvénytelen szavazattal. Ez utóbbiról el is vitatkoztunk, hogy nem lett-e volna okosabb visszalépnie, és megpróbálni legyőzni kevésbé felkészült fideszest egy kicsit később. Miskolcon pedig, lássuk be, ez a fontos, Veres Pál nyert. Szóval van minek örülni.

Természetesen a megkérdőjelezhető vagy legalább is vitára okot adó döntések is megjelentek. Amik ahhoz képest, hogy a legtöbb önkormányzat még nem állt fel, egészen hirtelen sikerültek. Horváth Csabát már rá is szorította a sajtó - a taps az Átlátszónak jár - hogy talán mégse akarja első lépésben átláthatatlanabbá tenni Zuglót.

Aztán az MSZP leépítette Lackner Csabát, aki egy kis zacskó zseléfixszel a kezében beszélt arról, hogy hogyan lopnak valakik. Nem tudni, hogy a tasakos szódabikarbóna vagy a nem comme il faut téma vezetett a politikus kirúgásához. További apróhír, hogy nem hozott szerencsét az Orbánnal kávézás a polgármesterjelölteknek, mindenki bukott, akiről készült ilyen kép.

Stadionstop

Karácsony Gergely nem állítja le a Bozsik Stadion építését. Szóval a stadionstopként meghirdetett program inkább, stadion vissza kettő és megvárjuk míg megfogja a motorfék lesz. De Karácsonyról sokkal többet beszéltek a Vendéglő A Világ Végénben, én a helyetekben azt hallgatnám.

De ez igazából csak előfeszítése volt annak, hogy jó nagyot vitatkozzunk arról, hogy hülye-e minden faölelgető hippi, aggasztó-e, ha olyan építkezések vannak Budapesten, amelyekhez hasonlót mostanában csak a népi demokratikus Kelet-Abszurdisztán tart jó ötletnek, meg hogy kell-e nekünk a Liget projekt. Amely Liget projekt amúgy kapott valami építészeti ingatlanszakmai díjat.

Contemporary authoritarians build with equal flair, whether it’s the gravity-defying Heydar Aliyev Center in Baku, Azerbaijan, or the oval tangle of Beijing’s Bird’s Nest stadium. These projects are often designed by “starchitects” like Frank Gehry, Zaha Hadid, Sir Norman Foster or Rem Koolhaas.

- tök jó felsorolás a New York Times véleményrovatából.

Itt szóba került az is, hogyan bizonyosodott be hét darab pestezsébeti fáról, hogy nem kell őket védeni. Meg az is, hogy a fakérdésről a legutóbbi Index Kultrovat podcasban pont a fákról és a budapesti közterekről volt szó. (Amely podcastban a Ligetről nem sok szó esett.)

Végül pedig vitatkoztunk egy kicsit azon, hogy a Római parton pusztuljanak-e az ártérre építkezők vagy kell-e mobilgát esetleg a létező gát megmagasítása a megoldás. Mi lesz a Dunával témában Szőllősi-Nagy Andrással itt egy remek interjú, Nagy Balázs, a 24.hu-ban sem biztat amúgy mással.

Sajátélmény

Kelt egyrészt járt remek hifi szervízben, azóta is vigyorogva hallgat zenét otthon. Illetve elátkozta a bénán gamifikált Domyos fitnesz appot.

Ferenc pedig rácsodálkozott arra, hogy a felújított Margitsziget jól sikerült görkoris szempontból. Ráadásul emberek játszanak Juggert, ami egy olyan játék, amit a szigorú tekintetű Rutger Hauer főszereplésével készült, méltán ismeretlen film ihletett. Még a kviddicsnél is furábbnak tűnik.

Végül még beszéltünk arról, hogy a Scotch feltalálta a csoda csomagolóanyagot, az Apple kiadott egy olyan fülhallgatót - Airpods Pro - amiről a tesztek nem képesek megírni, hogy jól szól-e. És hogy van egy jó film a svájci nők kampányáról a szavazati jogért.

5 thoughts on “#273. Világnézeti klub adás

 1. György

  Meghallgattam a vonatkozó indexes podcastet, de az ott elhangzottak is csak jobban megerősítettek benne, hogy de, a fákat márpedig meg kell védeni, a kérdés persze a hogyan. Nem lehet minden darab fához ragaszkodni, de a kommunikáció illetve a lakosság hülyének nézése a főváros irányából, hogy ugyanis úgysem értik meg a problémát, az indukál egy csomó feszültséget. Itt egy vonatkozó indexes interjú a főkertésszel és néhány meredek, de racionális kijelentéssel.

  https://index.hu/belfold/budapest/2018/07/27/faapolas_fokert_facsonkolas_fovaros/

  A jövőre nézvést pedig, ha nem akarunk megsülni a városban, bizony eddig érintetlen helyeket is fásítani kell, vagy marad a tükörtojás készítés a nyári aszfalton. A másik dolog, ami megütötte a fülemet, a mobilgát problematikája, ahol én a “kapják be a partra építkezők” transzparenst tartom a magasba. Nem csak azért mert tilos, hanem azért is, mert elkerülhetetlen a terület elázása. Egyrészt a Duna hordaléka miatt, amit azért nem olyan lelkesen kotornak, ami miatt viszont mindig egy kicsit magasabb lesz a következő árvíz, másrészt mert a mobilgát alatt attól még vidáman átbúvik egy kis folyónyi vízmennyiség.

  https://index.hu/belfold/budapest/2017/08/25/szakprofesszor_kalandorsag_a_mobilgat_a_romain/

  Harmadrész pedig tessék viselni a következményeket és árvízálló házakat építeni. Nagyon régóta vágyom ezek mellett, hogy a közvetlen vízparti nyaralókat egyszer csak feláztassa a Balaton.

 2. Nyílméregbéka

  A Hősök vére meg véletlenül sem egy Puszta acél szerű szar film, hanem egy meglepően jó posztapok film a nyolcvanas évekből, nagyon is megéri letölteni és megnézni.

 3. Bombadil

  Az airpodsnak (egyes) nagyon korrekt hangzása van zenében is szerintem, tudja, bármelyik hasonló árú füles minőségét, nem tudom ki mondta azt, hogy szar. Szerintem ilyesmit érdemes előtte kipróbálni, mielőtt véleményezzük nyilvánosan egy podcastben. :) Azt a bizonyos hatos szintet az is hozza, nem kell ahhoz a pro.

  1. pohlyferenc

   1) Szerintem nem véleményeztük, hanem megismételtük a közvélekedést, merthogy (2) ki mondta? hát lényegében mindenki, magánfelhasználó ismerősök és független tesztelő intézmények, újságok, blogok, tényleg mindenki. Ebben eléggé határozott konszenzus mutatkozik, hogy az Airpods zenei teljesítménye nincs arányban az árával. 3) Boldogan kipróbálnám, már többször mondtam is adásban, csak éppen még nem jött szembe a lehetőség. Most éppen ajánlotta egy haverom, hogy amikor legközelebb feléjük járok, meghallgathatom.

 4. A Római mobilgát történetének fontos része, hogy az ártérbe sorra adták ki az engedélyeket nyaralók, csónakházak építésére. Ezekről már akkor lehetett tudni, hogy lakó épületnek tervezik. Maximum többet költenek a biztosításra. Most az ő megmentésüket kellene megoldani közpénzből. Ráadásul az ártér funkciója az, hogy az árhullám nagyságát csökkentse. Gát építése esetén a Duna lejjebbi szakaszán növelni kell a mértékadó árvíz szintet. Ezeknek az építési engedélyeknek a kiadása talán még Tarlós idejére tehetők.

Kommentszekció