#306. Té mint tuning adás

Jelentős vita az Index új szerkesztősége kapcsán, avagy vérszívó-e Soros, és hogy néz ki a magyar sajtópiac, fülhallgató-update, TikTok-update, USA erdőtűz-update, autógyűjtemény és Tesla-hacking, cookie consent és a Facebook rinyálása az Apple reklámblokkolós terve miatt, új Fairphone és a mérnök szeme.

Az adás felvétele pillanatában már az új csapat szerkeszti az Indexet. Ennek kapcsán arról beszélgettünk, hogy van-e értelme az első nap (vagy az első cikk) alapján megítélni a lapot. Egészen biztosak vagyunk abban, hogy most bénázás megy. A sokat emlegetett céges kultúra, az intézményi tudás - legyen arról szó, hogy hogyan illesztünk be térképet egy cikkbe vagy kinek van aszpirinje a fiókban vagy mi a hír - kisétált az ajtón. Már akkor is megszűnt volna a lap, ha csak a többség áll fel az asztaltól. Mert nincs aki átadja, hogy "ezt így szoktuk".

Momentán egy raklap, innen-onnan összeszedett ember van. (Kevesebb amúgy, mint amennyi kell.) Nem egy újság. Ettől még lehet, hogy bejönnek a legrosszabb várakozások és az Index valóban egy rossz lap lesz. Vissza fogunk erre térni úgy két hét múlva.

Ennek kapcsán volt szó még arról, hogy hogyan működik egy lap, ki és mit csinál benne, miről beszélt Dull Szabolcs és miért kellene Ferencnek megnéznie a Band of Brothers-t, aminek már a címe is utalás a Szent Kriszpin napi beszédre.

Ez a nap Crispián névünnepe:
Ki e napot túléli s haza jut,
E napról hallva lábújjhegyre áll
S a Crispián nevére felszökell;
Ki e napot meglátja s agg leend,
Szomszédait évenkint majd e nap
Előestvéjén megvendégeli,
Így szólva: Holnap lesz szent Crispián;
Aztán feltűri öltönyújjait
És megmutatja sebhelyét. A vén
Sokat felejt; de bár mindent felejtsen,
Megemlékszik rá körülményesen,
Miket tett e napon …
Fiának megtanítja e regét,
És Crispin, Crispián soh’sem vesz el
Eme naptól világ végezteig …

Shakespeare: V. Henrik - bármit is mondott Kelt az adásban

Aki azt hitte, hogy itt már túl voltunk a kemény témákon, itt szaladtunk csak bele az erdőbe. Hazudott-e a kormány a kék plakátokon? (Igen.) Szerepelt-e rajta, hogy Soros György vérivó démon lenne? (Nem. Ugye senki nem vette komolyan?) Hány rétegből és médiafajtát használva épült fel a kormányzati kampány?

Itt pedig megtaláljátok azt a Sorosról szóló cikket, amihez hasonlót a magyar sajtó nem tudott letenni az asztalra. 1995-ös, ez azonban nem sokat von le az értékéből.

Végül még volt egy kis Budaházy Edda is.

Úgynevezett technológia

Ferenc kezd összemelegedni az Earfun Airrel, amit az előző részben még nagy elégedettséggel ekéztünk. Kaptunk persze tippeket is, bár nagyrészt olyan fülesekre, amik szintén nem tudnak mindent, de egy-egy területen jobbak.

Kína jelezte a ByteDance-nek, hogy ne nagyon jusson eszébe eladni a Tiktokot - vagy egy részét - holmi amerikai cégnek. A Tiktok pedig kiadott számokat. Az USA-ban valami hatvanmillió ember használja.

Ég Kalifornia. Kínai drónok nélkül egy kicsit nehezebb dolguk van a tűzoltóknak.

Vegyél autót, csak kicsit lopott!

Egy vezérigazgató remek szemmel összeválogatott drága vagy gyors vagy legalább érdekes autó kollekcióját árverezik el Amerikában. Valami 100 millió dollárt kellene összeszedniük, hogy kártalanítsák a csaló áldozatait.

Megvesszük vagy licenceljük a Teslát, amikor megvásároljuk? A Tesla különvéleménnyel rendelkezik, ha olyan tuningot akarnak a kocsiba telepíteni, amit meg lehetne tőlük is venni.

Nagy tech

Elharapózóban van a reklámblokkolás, és arra is vannak válaszok, hogy miért. Leginkább azért, mert az emberek unják, hogy sok reklám takarja ki a tartalmat.

Közben a Facebook nagy krokodilkönnyeket sírva félti a sajtót az Apple trakcing blokkolójától. Igazán szép tőle, nem? Közben a cég beleegyezett abba, hogy fizessen némi adót Franciaországban.

Kis tech

Kijött az új Fairphone, amit alkatrészenként is lehet tuningolni. Más kérdés, hogy nagyon drága. Annyiért kapunk egy középkategóriás telefont, amennyiért kevésbé környezetbarátból egy jóval erősebbet. A környezettudatosság pénzbe kerül. Ehhez van egy Mérnökszemmel poszt is arról, miért nem akarunk otthon cserélhető akkumulátort.

6 thoughts on “#306. Té mint tuning adás

 1. adam

  sziasztok, hat Ferenc, most komolyan miert kell eselyt adni az uj indexnek, de tenyleg ? a legjobb amire szamitani lehet, hogy beszamolnak fesztivalokrol erdekesen, meg uj konzoljatekokrol. persze meg kell adni az eselyt, hogy jo legyen az uj index, de megis hogy gondolod? a nepszabit beszantottak, az origobol propaganda lett, a pesti sracokat ti is mondtatok hogy elinteztek. teszem azt adunk nekik ket hetet, lehet, hogy jobb cikkeket fognak irni, vagyis technikailag helyesen. persze, es aztan mi van? Soha nem fogunk kritikat olvasni a kormanyrol. Lehet, hogy nem ul majd Habony Arpad a fejukon, de mindenki tudni fogja mi a dolga. Az SZFE rol is volt mar ma egy cikk es a legtobb amit ossze tudtak hozni, hogy ejnye bejnye miert nincs parbeszed a ket oldal kozott. Hat az eszem megall, mert az egyik fel nem akar targyalni, hanem csak maganak akarja azt a szerencsetlen egyetemet. Az index igy propaganda lett, mert az SZFE eseteben nem arrol van szo hogy ket ertelmes fel nem akar beszelni, hanem csak az egyik nem akar es erobol elvesz mindent amit tud. Egyreszt. ez relativizalas es propaganda. szeretem a musorotokat nagyon, de en most igy csalodtam a Ferenc ertekiteleteben. varjunk, hogy hatha jo lesz az uj index. Felsorolnak hazugsagokat es aztan meg azt mondjak hogy valahol kozepen van az igazsag, de nem ket hazugsag kozott van az igazsag. WTF ? kar, hogy csalodtam egy kicsit a musorotokban. Persze nem kell feltetel nelkul azonnal elitelni valamit, ez ertheto is lenne, csak az mar nem az elso eset a hazai kozeletben.

  1. pohlyferenc

   Jó neked, hogy van egy jósgömböd, amiben ilyen pontosan látszik előre a jövő. Nekem nincs, ezért is mondtam azt, hogy nem ítélek meg valamit, aminek még nincs múltja, csak egy egy napos jelene. Az mindenképpen árnyalja azt, amit írtál (“soha nem fogunk kritikát olvasni a kormányról”), hogy számos kormánykritikus cikk jelent meg már ezen az első néhány napon is. Hogy a te témádat nézzük, pl.: https://index.hu/belfold/2020/08/31/szinmuveszeti_lemondott_vezetoseg_szenatus/ , de az összes tanári felmondást is megírták. A cikk, amit te mesélsz el, valójában egy interjú, Trokán Péterrel, és valóban elég szánalmas. Ezen kívül teret adtak Vidnyánszky megszólalásának is. Mindezekről két dolgot akarok mondani: 1) elméletileg ez lenne a sajtó dolga, hogy ha több oldal van, mindegyiknek hangot adjon. Tudom, hogy a magyar sajtón szocializálódott emberek ezt nem értik, és ha az Index az ellenkező oldalnak is teret ad, akkor hörögnek, de ettől még ez lenne a szakmailag helyes. Mint ahogy az is, hogy híreket nem írunk meg véleménycikk formájában, azaz valamiről beszámolva nem érzékeltetjük, hogy mi mit gondolunk erről a hírről (ahogy ezt a régi Index csinálta). 2) Ez az új index az elmúlt két nap alapján határozottan érezhető módon igyekszik közepebbre húzódni, mindkét oldalt megszólaltatni, és lehetőleg nem elemezni, nem véleményezni, azaz ráhagyni az olvasóra, hogy rakja össze magának a tényekből a véleményét. Ez elvileg jó is lehetne, de nekem is büdös kicsit, ez lehet a bedarálás első lépése is. Lehet amúgy az új főszerkesztő krédója is, róla eléggé lehet tudni, hogy a középen levésben mélyen hívő figura. Személy szerint egy középen álló, mindkét oldal hibáit egyformán észrevevő médium nekem szimpatikusabb lenne, mint a sokszor elfogult, súlyosan belvárosi és nagyképű régi Index, de félek, ez most nem ennek a jele, hanem a kiüresítésnek, a felpuhításnak. Majd meglátjuk. Illetve, gondolom, csak én látom meg, mert te már most is tudod, hogy mi a biztos igazság. Végül, ami talán a legfontosabb. Ha a mondandóm nyomán keletkezett mérgességed nem tompította volna a figyelmedet, akkor biztos felfigyeltél volna arra is, hogy azt kértem, hogy egy szerkesztőségről ne az első napja alapján mondjunk véleményt, mert akkor még azt sem tudják, hogy hol van a hosszú í a billentyűzeten, illetve elmondtam, hogy én sem számítok egy jó Indexre, és engem is meglepne, ha nem rossz irányba mennének ott a dolgok. Én nem védtem az új Indexet, nem próbáltam relativizálni semmit, csupán azt állítottam, hogy egy egynapos lapnak még nemhogy stílusa vagy irányvonala nincs, de még az alanyt sem tudják egyeztetni az állítmánnyal. Az pedig, aki egy szerző első cikkéből eldönti, hogy ez bizony mocskos propagandista lesz, hát az messze áll az objektivitástól. Sejtéseink lehetnek, hogy mire megy ki a játék, de egy rossz (vagy csak máshogy rossz) cikket ne tekintsünk megdönthetetlen bizonyítéknak.

 2. Kelt: egy régebbi podcastben ajánlottad az Into the Breach nevű játékot. Én akkor meg is vettem, viszont most ingyen adja az Epic szeptember 10-ig. Esetleg, ha ismersz olyat akit érdekelhet még annak szólj, ki ne hagyja ezt a jó ajánlatot.

  Üdv, Viktor

 3. Ez lemaradt: A Humble Bundle pedig az egyik Pay what you want csomagjába belerakta a másik általad is favorizált játékot, az Elit Dangeroust! Ennek kiváltására 8 nap van még és €7.58-t kérnek a csomagért.

Kommentszekció